Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

fredag 19 februari 2010

Risotto

En riktigt bra risotto måste röras med kärlek och tålammod.... och en bra parmesan. Gör du det kan du fylla den med flera olika saker sen!

2-3 charlottenlökar, eller mild gul lök.
0,1-1 dl olivolja beroende på samvete & vikt :)
4 dl arborio-ris
2 dl torrt vitt vin, inte för sött
1,3 dl grönsaksbuljong (gärna varm, och av bra kvalitet! typ Bong, inte billiga tärningar)
2,5 dl färskriven ost, typ parmesan eller Grana Padano eller nåt..
salt & nymald peppar

Vad du vill ha i:
Champinjoner, musslor, räkor, kryddig korv, kassler, skinka, sparris, osv... allt som är gott :)

Det är nu kärleken kommer in:
Hacka löken, ganska fint. Låt den svettas i olivoljan, i en tjockbottnad kastrull. Rör, gärna med träslev. Bränn inte! Då får du börja om...
Tillsätt riset. Lukta - du känner när det är klart! Det ska dofta.. 3 min eller nåt. Höj värmen något om det behövs.

Nu är det dags för vinet. Låt det koka in helt, rör sakta under tiden. Pass på värmen, risotto ska koka så där lagom hela tiden... inte koka för mycket, inte brännas.. men puttra.

Tillsätt buljongen lite sakta, rör. Lite i taget om buljongen är kall, så att det inte slutar koka. Rör rör rör.. lite lagom med jämna o ojämna mellanrum.

När risotton är klar, efter ca 20-30 minuter eller nåt,ska den vara ganska lös. Ta av den från värmen och tillsätt osten, rör.

Fräs det du vill ha i bredvid i en stekpanna i lite olivolja, och vänd ner. (Med en aning simultanförmåga och förberedelse kan du göra det samtidigt som du rör risotton). Räkor kan vändas ner frysta, om det inte är för mycket, men det tar en stund innan det blir varmt igen.

Ät o njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar