Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

lördag 6 februari 2010

Oxrullader

Himmelskt gott!

Lövbiff
Bacon (en skiva till varje lövbiff)
1 lök (gul, liten purjo, eller ett par charlottenlökar funkar)
1 morot
Fransk senap (eller provensalsk)
Små inlagda gurkor, cornichoner, eller syltlök
Kalvfond på flaska (Bongs är god)
Tomatpuré (kan ersättas med lite mustig chilisås)
2-3 dl grädde
gelé
Tandpetare

Skala o skiva löken. Skala och dela moroten i små stavar.
Bred lite senap på lövbiffarna, ca en tesked på varje. Får du tag i jättestora lövbiffar kan du dela dem i två delar. Lägg på en skiva bacon (vi körde kotlettbacon). Lägg på lite lök, mmorot, och en gurka/syltlök. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta & peppra, bryn dem runt om. Lägg rulladerna i en gryta. (steker du dem i en större stekpanna med lock eller stekgryta funkar det också).
Ös på vatten så att det nästan täcker (packa dem innan). Har du lök och morötter över? Släng i dem också. Ös på ett par matskedar kalvfond, och en matsked tomatpuré.

Låt småkoka under lock 30-45 minuter tills kötet är mört. Du känner när tandpetarna lossnar. Ta en del av buljongen i en annan gryta, den får gärna koka ihop om du har tid. Tillsätt grädde, lite gelé, salt & peppar. Smaka av. Red med lite vetemjöl utrört i kallt vatten om det behövs. Servera med kokt potatis eller hemgjorda potatisklyftor, gärna lite sockerärtor eller bönor och en fräsch sallad.

1 kommentar: