Viltgryta med grönpeppar!
Servera med kokt potatis, gelé, inlagd gurka, någon kokt grönsak som brysselkål, lättkokta morotsslantar, vaxbönor eller broccoli.
1 st gul lök
1-2 morötter
4 dl crème fraiche, eller om du hellre vill grädde
2 msk kinesisk soja
3 msk kalvfond, kantarellfond eller viltfond
Några deciliter rödvin (eller porter om du vill variera grytan!)
2-4 st korvar, kryddiga ,typ kabanosser (kan ersättas av ölkorv)
1 msk grönpeppar, lätt krossad
1,5-2 dl syltlök
1,5 kg grytbitar av älg, hjort, rådjur eller nöt
ev. kantareller
ev. kantareller
Salt, peppar
Bryn köttet.Skala och skär löken klyftor, låt den bryna med på slutet. Skiva korven i ganska tunna slantar, låt den bryna med om det inte är ölkorv. Tillsätt vin, morötter i grova bitar eller hel, soja, fond, grönpeppar, lite salt och peppar. Låt grytan småputtra på spisen i 1-2 timmar, eller sätt in den i ugnen på ca 170 gr med locket på ett par timmar.
Hit kan du förbereda - gärna någon dag innan om du vill!
Kolla så att köttet är mört. Låt koka upp på spisen. Tillsätt creme fraiche eller grädde. Om du behöver, red av med lite mjöl utrört i vatten. Tillsätt syltlöken, väl avrunnen. Om du vill, kan du fräsa kantareller i en panna och sedan tillsätta nu.
Servera med kokt potatis, gelé, inlagd gurka, någon kokt grönsak som brysselkål, lättkokta morotsslantar, vaxbönor eller broccoli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar