Ett bra recept, enkelt att göra. Perfekt med en bit i frysen till sommarens utflykter! Genom att platta till kransen och sedan fösa ihop den undviker man snibbar som sticker upp och blir brända.
300 gr margarin
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 tsk salt
3 dl socker
4 tsk stött kardemumma
ca 2 1/2 l vetemjöl
Fyllning (1 krans)
50 gr margarin
1/2 dl socker
1 tsk kanel
50 gr margarin
100 gr riven mandelmassa
1 dl russin
50 gr margarin
1/2 dl socker
50 gr hackad mandel
50 gr margarin
1/2 dl socker
50 gr hackade nötter
Uppvispat ägg att pensla med
Pärlsocker (eller hackad mandel, eller riven mandelmassa)
Smält matfettet, tillsätt mjölken, låt det bli 37 gr.
Rör ut jästen i saltet. Tillsätt socker, kardemumma, vätska och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank o smidig, ej för länge. Låt jäsa 45 minuter.
Rör ihop den fyllning du valt.
Arbeta degen på bakbordet, dela i fyra delar. Kavla ut till en rektangel, bred på fyllning. Rulla ihop, lägg på en plåt. Klipp kransen, långa snitt. Lägg omlott. Platta till den ordentligt, fös ihop kanterna så att den blir snygg.(1 krans per plåt)
Låt jäsa 40 minuter. Pensla, strö på socker. Grädda varje plåt 200 gr ca 20 minuter.
I recently came across your blog and have been reading along. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.
SvaraRadera