Pulled pork är gott, och både att göra i ugnen och ute med indirekt grillning. Här är ett bra recept som ger en suverän sås när man gör den i ugnen!
Kryddblandning:
1 msk salt
5 msk råsocker
En stor nypa cayennepeppar
1 tsk torkad koriander
1/2 tsk malen fänkålsfrö
1 msk paprika
1 tsk malen kummin
1 tsk nymald svartpeppar
ca 2-3 kg skinkstek
Sås:
225 gr chilisås(ca 2.3 dl)
drygt 1 dl råsocker
2 msk worchestersås
1stänk liquid smoke
1 msk senap
2 tsk koreansk chilipasta
1,2 dl äppelcidervinäger
1 msk olja, raps
1 stor lök, fint hackad
1-2 dl rom eller calvados
1,2 dl kycklingbuljong
Värm ugnen till 150 grader. Blanda ihop kryddblandningen. Gnid in köttet med 2-3 msk av kryddorna, spara resten.
Rör ihop ketchup, sirap, worchestersås, liquid smoke, senap, chilipasta, hälften av äppelcidervinägern. Rör ner resten av kryddorna i blandningen.
Hetta upp oljan i en stekgryta, helst av gjutjärn. Bryn köttet runt om. Se upp så att du inte bränner det, eftersom du har socker i kryddblandningen. Tillsätt löken, låt den bryna med tills den är mjuk. Stäng av plattan och tillsätt bourbon (eller annan sprit lämplig att flambera i). Se till att fläkten är avstängd, och att du har fritt ovanför grytan (ej under fläkten). Ha gärna grytlock/brandfilt redo.Tänd med tändsticka. Låt det brinna tills flammorna slocknar.
Tillsätt hälften av såsen, och buljongen. Lägg på lock, sätt in i ungen. Låt stå 4 timmar. Ta av locket, låt koka ytterligare en timme, tills du har en fin stekyta och köttet är mört.
Ta ur köttet ur grytan, skumma bort överflödigt fett. Tillsätt resten av såsen och resterande del vinägern, vispa ihop. Dela köttet med två gafflar. Lägg tillbaka i grytan. Om du inte tänker servera allt på en gång, spara köttet för sig och såsen för sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar