Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

torsdag 7 januari 2010

Pilgrimsmusslor

2 klyftor vitlök
1 msk rapsolja
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré koncentrerad
1 dl parmesanost, färskriven
2 st tomater
200 gram sparris
20 st pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
2 st stora potatisar i klyftor alt. pasta (gärna färsk)

Börja med såsen. Fräs vitlöken hackad i rapsoljan. häll i grädde, mjölk, vin, tomatpuré, salt & peppar. Sjud ca 15 under vispning tills 3 dl återstår, tillsätt parmesanosten riven. Ställ åt sidan.

Koka sparrisen lätt. Skär tomaterna i klyftor, är du petig? Skär ett kryss i dem och doppa dem 30 sek i kokande vatten, skala dem under kallt vatten, skär i klyftor och ta bort kärnorna.
Potatis? Skär i klyftor,lägg på en aning olivolja, rosta dem i ugnen 200 gr eller i mikron om du har crisp-funktion.
Stek musslorna ett par minuter på varje sida i olivolja.
Pasta? Koka den sist - ej för länge - så att den är klar så tajmat som möjligt med pilgrimsmusslorna.

Vi gjorde allt klart i den vida teflonpannan. Blanda pasta (eller potatisklyftor) sås, tillsätt sparris & tomater, sist musslorna. Så snart det hyfsat hett, toppa med ett par parmesanflagor - klart!

Det här receptet funkar med räkor, kräftstjärtar, kassler. Knepet är att inget ska vara överkokt, allt ska hållas så varmt som möjligt, och svängas ihop snabbt. Vitlöksbröd är gott till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar