Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

måndag 26 juli 2010

Bröd med lök & örter

Gott till mat! Bäst samma dag, funkar inte att spara. En sats blir ett bröd över nästan hela långpannan, dubbel sats behöver du ha långpannan med kant. Det blir ett rejält bröd då, även med tina-mått mätt!

Sätt ugnen på 225 gr.

25 gr jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
4,5 dl durumvetemjöl
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
1-2 rödlökar, skalade och tunt skivade
Lite örter, gärna färska, rosmarin, timjan eller oregano, eller blandat :)
1 msk flingsalt.

Rör ut jästen i saltet, tillsätt honung, 1 msk olivolja (resten ska vara till när du bakar ut), vatten, och arbeta sedan in mjölet till en smidig deg. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa 1 timme.

Klä en plåt med bakplåtspapper, gör du dubbel sats - olja kanterna på plåten.
Veva lite i degen i bunken så att den går ihop, ös sedan ut den på plåten. Ös på oljan, lite på händerna, så kan du platta ut den på plåten så att den täcker nästan hela plåten. (dubbel sats täcker definitivt hela plåten).

Lägg på lök och örter. Platta till löken lite så att den inte sticker upp, bränd lök är inte gott. Strö över flingsaltet. Låt jäsa 30 minuter ca.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Klart att skära i bitar o servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar