Lite experimenterande så blev det ganska bra!
ca 400 gr strimlat kött (skinksnitzel, nötkött, kyckling, lamm eller vilt)
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 aubergine
färska champinjoner
1 liten paprika
2 st bitar med fetaost.
2 dl vatten
2 msk chilisås eller tomatpuré
kalvfond
1 tsk sambal oelek
3 dl vispgrädde
Har du en lergryta -lägg den i blöt. Vi fyllde två lergrytor med det här receptet.
Du kan också göra det i en större gjutjärnsgryta och låta den puttra på spisen, eller i ugnen.
Fräs kött och champinjoner så att det får lite färg. Skär resten av grönsakerna och fetaosten i bitar. Lägg allt i gryta. rör ihop vatten, chilisås/tomatpuré, kalvfond och sambal oelek i stekpannan. Ös över i grytan/grytorna.
Om du har lergryta, sätt in den i kall ugn, sätt sedan ugnen på 225 grader. Låt stå i drygt en timme. Ös i grädden, låt stå en halvtimme till.
Om du har gjutgjärnsgryta, ställ in den i ugnen på ca 200 gr i en timme. Tillsätt sedan grädden. Låt stå en halvtimme till.
I båda fallen gör det inget om grytan står inne längre, upp till två timmar är helt ok innan man slår i grädden. Jag har inte testat varianten med gjutjärnsgrytan, så prova efter en timme om köttet är mört och grönsakerna känns lagom, ej helt sönderkokta!
Servera med ris, eller klyftpotatis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar