Drygt 1 pkt lasagneplattor
ca 1,5 kg nötfärs
1-4 vitlöksklyftor, eller en solovitlök
1 gul lök
4 burkar krossade tomater
ca 1 dl chilisås (eller ketchup)
1 msk fond (antingen grönsaksfond eller italiensk kalvfond, eller kantarellfond)
salt, peppar, oregano
3 dl vatten, om det behövs
Riven ost, minst 5 dl (gärna någon ost med smak i)
Ostsås:
Milda culinesse
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
salt, peppar
riven ost
Börja med ostsåsen:
Gör den gärna i en gryta med lite tjockare botten. Börja med grytan kall. Ös i 1 dl vetemjöl, och minst 0,5 dl milda culinesse. Rör ihop med en visp. Om inte smöret räcker, ös i lite till. Sätt grytan på spisen, sätt på värmen. Vispa, och låt smör och mjöl fräsa lite så att det bubblar. Se upp, för det bränner lätt. Ös i mjölk, lite i taget och vispa ordentligt. Ta av från plattan lite om det går för fort och klumpar sig. När all mjölken är i, rör ner 2-3 dl ost, lite salt och peppar. Klart! Ställ åt sidan.
Gör köttfärssåsen.
Stek köttfärs, sedan lök. Stek gärna i omgångar. Ös i de krossade tomaterna. Låt koka upp, sänk värmen så att det småputtrar. Tillsätt chilisås, salt, peppar, lite oregano, fond. Smaka av. Det ska vara lite såsigt, ös i vattnet.
Varva i en form. Börja med ostsås och köttfärs. Avsluta med riven ost.
Grädda i 220-200 grader ca 25 minuter, eller tills det är fin färg och bubblar alltihop.
Servera med sallad och gott bröd.
Varianter: Lägg i fetaost, hackade färska tomater.
Fetaost och grillad paprika skuren i strimlor.
Fräs grönsaker, squash, aubergine, svamp, paprika och varva med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar