Marinad:
2 msk kinesisk soja
2 msk rapsolja (eller jordnötsolja)
1 msk sake eller torr sherry
3 tsk majsstärkelse (maizena)
1 tsk socker
Kött
600 gr lövbiff eller motsvarande, gärna bättre
skärs i strimlor
Kryddig olja:
3-4 msk rapsolja (eller jordnötsolja)
2-3 klyftor tunt skivad vitlök, klyftor, eller motsvarande hel
1,5 - 2 cm ingefära strimlad
1/2 - 1 tks chiliflakes eller torkad chili
värm oljan, precis så det bubblar, inte varmare, 10-15 minuter. Får inte bli brunt, inte brännas.
Grönsaker, förbereds och skivas.
1/2 huvud färsk vitkål eller eller spetskål, strimla
2 paprikor, gärna olika färger
1 knippe salladslök
4 morötter, i tunna strimlor
1 gul lök, i tunna skivor (halvmånar)
färska groddar, 1 paket
Jasminris, cirka 4-6 portioner
Börja med att göra marinaden.
Strimla köttet, lägg i marinad.
Gör kryddoljan, strimla alla grönsaker under tiden den blir klar, Lägg i skålar.
Ha skålar redo att lägga upp det som är wokat och klart :)
Fiska upp vitlök och ingefära ur oljan, lägg i en skål. Öka värmen.
Stek köttet i oljan, lite i taget. Stek lagom med kött så att du håller värmen, inte för mycket åt gången.
Koka upp riset, låt det koka på svag värme.
Lyft upp när det är klart, lägg i skålen allt eftersom det blir klart.
Fortsätt med löken. Pass upp så den inte bräner! Sedan morötter, sedan paprika. Vitkål och salladslök.
När allt är stekt och uppe ur woken, lägg i marinaden, låt den koka ihop tills den blir tjock. Det går fort!
Släng i allt, även groddarna.
Låt bli varmt, servera :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar