Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

måndag 4 januari 2016

Biff med sichuanpeppar

Gott! Snabbt att laga när allt är förberett.

350 gr lövbiff, skuren i tunna strimlor
3 msk maizena
2 matskedar Chinese five-spice powder
(mortla kanel, stjärnanis, nejlika, sichuanpeppar, ingefära. Mängd: Lite mindre mängd stjärnanis, lite mer kanel, annars lika)
100 ml solrosolja eller rapsolja
2-3 röda paprikor, i strimlor
1 röd chili, i tunna strimlor (gul funkade också)
4 salladsök, skurna i strimlor. Lägg de gröna i en skål, de vita i en skål.
2 klyftor vitlök, pressade
1 bit färsk ingefära, stor som din tumme. Skärs i tunna strimlor, som tändstickor. Skala med tesked :)
Sås:
4 matskedar risvinäger eller vitvinsvinäger
1 matsked kinesisk soja
2 matskedar sweet chili sås
2 matsked ketchup eller chilisås
2 msk vatten

Tillbehör: äggnudlar.

Mortla kryddorna noga. Blanda med maizena. Lägg köttet i en skål, blanda med mjöl-kryddblandningen.

Skär alla grönsaker och kryddor, så att det är klart.

Blanda vinäger, soja, sweet chilisås, ketchup och vatten i en skål.

Hetta upp oljan i en wokpanna, ganska hög temperatur. Lägg i köttet lite i taget. stek tills det är gyllene och krispigt. Ta ur köttet, lägg på hushållspapper så att det får rinna av, eller i durkslag om dubblerat receptet. Ös ur det mesta av oljan (spara en matsked) , ta bort ev. rester från du stekt.

Koka upp vatten till nudlarna.

Tillsätt paprika, chili, det vita från salladslöken, vitlök och ingefära. Stek tills paprikan är mjuk, ca 3 minuter, men låt inte löken eller ingefäran bränna vid.

Ös över såsen, låt bubbla i ca 2 minuter. Tillsätt köttet, vänd ihop det.
lägg i nudlarna, låt koka.

Garnera med det gröna från salladslöken, servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar