Gott - och maffigt!
Burgare
6-800 gram älgfärs
150 gram bacon
4 st vitlöksklyfta(or)
Timjan
salt, peppar
4 msk riven ost, gärna cheddar eller västerbotten.
Rödlök
1-2 st rödlökar
1-2 msk rapsolja eller smör (eller båda)
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
Coleslaw
1 st äpple
1/4 huvud vitkål
1 dl majonnäs
0,5 dl Creme fraiche
1/2 msk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
4 skivor gott bröd, gärna med surdeg
Kantareller, smörsteks (valfritt)
Egen aioli, 4 msk ca. (valfritt)
Coleslaw: blanda majonnäs, creme fraiche, senap salt och peppar. Skala och skiva äpplet i tunna skivor. Blanda ner. Strimla vitkålen tunt, blanda ner. Låt stå en timme kallt. (om du har gott om tid, kan du börja med att strimla vitkålen och knåda den med salt och peppar, låt stå några timmar. Ös av ev. vätska. Blanda sedan i resten.)
Burgare: Strimla baconet i tunna strimlor. Blanda färsen med baconstrimlor, pressad vitlök, lite timjan, salt och peppar. Gör 8 tunna burgare. Lägg 1 msk riven ost på 4 av dem, lägg de andra fyra ovanpå och forma till. Dubbla burgare alltså, med riven ost emellan.
Strimla rödlöken i tunna skivor. Stek den, tills den är mjuk och glansig. Tillsätt honungen, låt den steka lite. Tillsätt vinäger. Låt puttra lite, dra av från värmen.
Stek kantarellerna i smör, krydda med vitpeppar och salt. Om du vill, lägg lite riven ost över när de är färdigstekta, låt osten smälta över kantarellerna i pannan.
Stek burgarna, rosta brödet. Lägg lite aioli på nedersta brödskivan, burgare, toppa med kantareller och rödlök, och ett bröd. Servera coleslaw bredvid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar