Är du hungrig? Till dig som hittat hit bara sisådär - den här sidan är tänkt till mina söner, sambos, syskonbarn, kusinbar - och alla våra goa extra barn! Inspiration & mammas bästa recept - som kan vara svåra att hitta någon annanstans. Gärna med kryddor som de från trappan ;)
Till mina älskade som behöver det bäst!
Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!
söndag 24 januari 2016
Egen bearnaisås
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök
4 st krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 st äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 msk finhackad färsk dragon eller 1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja
Smält smöret i en gryta på ganska svag värme. Det ska inte brynas. Sätt det åt sidan när det är klart, så att det svalnar lite.
Hacka schalottenlöken fint. Krossa vitpepparkornen i en mortel.
Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en gryta, låt det koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätt då ytterligare vatten. (Obs! Viktigt att vätskan nästan helt kokat bort innan du tillsätter vattnet, annars blir det för mycket vinägersmak kvar.)
Sätt grytan i vattenbad. Vattnet ska vara varmt men inte koka i vattenbadet.
Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Såsen tjocknar nu.
När såsen tjocknat och fått en krämig konsistens, ta bort den från vattenbadet och värmen. Ställ grytan på en kall våt disktrasa (detta är för att undvika eftervärme som kan förstöra såsen). Låt gärna stå och vila ca 2-5 minuter.
Kontrollera under tiden att det smälta smöret inte är varmare än 50-60°C för att vara på den säkra sidan.
Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Fortsätt vispa såsen i några minuter extra efter att sista smöret vispats i.
Vispa ner dragon och persilja och servera direkt eller håll varm i vattenbad ca 40°C.
OBS! Tänk på att såsen skär sig vid 70°C, låt den inte stå på spisen för att värmas.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar