Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

söndag 21 augusti 2016

Inkokta päron med chokladsås och glass/grädde

Enkelt, och så gott! En god efterrätt, lite bortglömd ibland.

Börja med päronen:
päron, gärna hårda. 4 st stora eller ett gäng små (godare tycker jag)
2 msk pressad citron
ca 1 l vatten
1-2 dl honung
1-2 dl strösocker (honung och strösocker ska tillsammans bli ca 4 dl. Tar du mindre av den ena, öka den andra)
2 st kanelstänger
3 tsk kardemumma, hel 
1 st vaniljstång

Skala päronen, lämna kvar skaftet. Ta bort "flugan". Lägg dem i en bunke med kallt vatten och 1 msk citron så blir de inte mörka.
Blanda  1 msk citron, vatten, honung, socker, kanelstänger, kardemumma och vaniljstång i en gryta. Låt koka upp. Lägg i päronen, låt koka 5-15 minuter, tills de är mjuka (men gärna lite hårda i mitten)
Låt päronen svalna i lagen.

Servera med:
vaniljglass  
varm chokladsås

Chokladsås:
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde

Smält smöret, vispa ner kakaon. Lägg i resten och låt koka några minuter, tills det tjocknar.

"ställ" päronet på tallriken med skaftet upp, ös gärna över lite lag. En rejäl klick vaniljglass, och lite varm chokladsås över allt så är det klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar