Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

tisdag 25 oktober 2016

Musslor

1 kg musslor, färska eller frysta
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja (spara stjälkarna)
1 morot, skuren i tunna strimlor
1 kvist timjan eller 1/2 tsk torkade blad
1 krm salt
1 krm mald vitpeppar
2  dl vitt torrt vin
lite smör att steka i 
2 dl vispgrädde

Om du valt färska musslor: Skrapa musslorna under rinnande vatten och dra bort den lilla tofsen. Musslor som inte stänger sig när man knackar dem i diskbänken ska kastas.

Jag har i stort sett alltid frysta musslor. De känns helt enkelt färskare :) 

Hacka lök, vitlök och persilja. Spara stjälkarna på persiljan. skala och skär moroten i tunna skivor eller strimlor. Lägg undan den hackade persiljan.

Värm lite smör i en stor gryta och låt lök, vitlök, morötter och stjälklarna från persiljan fräsa några minuter under omrörning tillsammans med lite timjan, salt och peppar. Häll på vinet. När det kokar lägger man i musslorna och lägger på locket. Musslorna är klara när skalen öppnar sig.

Lyft upp musslorna och håll den varma under lite folie. 

Ös i grädden, låt allt koka ihop tills det tjocknat lite. ta bort persiljestjälkarna.

Lägg tillbaka musslorna, strö över persiljan,  ät och njut! 

Gott till: bröd, aioli och egna pommes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar