Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

tisdag 25 oktober 2016

pommes


Egna pommes blir godare :) Blanda gärna vanlig potatis och sötpotatis. 
Välj gärna en sort potatis som inte har så mycket stärkelse. (fast sort)

Skala potatisen och skär den i tunna stavar, ca 8 mm tjocka. Du behöver inte skala potatisen innan. 

Skölj stavarna noga i kallt vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten. Detta hjälper till att dra ut stärkelse ur potatisen samtidigt som de tillagas.
Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper eller rena kökshanddukar. 

Om du har fritös, använd den. Annars, häll olja i en stor kastrull (som är tillräckligt stor för att oljan bara ska fylla kastrullen till hälften) och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Värm oljan till ca 150 grader, värmen kontrolleras enklast med hjälp av en kökstermometer.

Fritera potatisen i omgångar, lägger du i för mycket sjunker temperaturen på oljan. Fritera tills potatisstavarna är mjuka och börjar få en lätt gyllene färg. Ta upp dem med en hålslev och låt svalna på dubbelt hushållspapper. 

När potatisen är helt kalla ska de friteras en gång till precis innan servering. Höj värmen på oljan något så att temperaturen ökar till 175 grader. Fritera potatisstavarna tills de är gyllenbruna
och frasiga och lägg upp dem på hushållspapper. 

Salta, gärna med kryddsalt, servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar