Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

måndag 2 oktober 2017

Paj med pumpa & getost

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 gram smör
salt
2 msk vatten, kallt

1/2 pumpa butternut (sötpotatis borde också funka)
10 små eller 5 stora blad grönkål
salladslök, 3 st
salt
ett par matskedar olivolja

120 gram getost

5 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
salt
svartpeppar

Börja med pajdegen. Har du en lika långsam ugn som jag har - sätt på ugnen redan nu på 200 grader. Med matberedare, lägg mjöl, salt och smör. Kör tills det är smulor. (utan matberedare är det bara att nypa ihop allt) Tillsätt vatten, nu blir det en fin hanterbar boll. Tryck ut den i pajformen. Låt vila i kylen. Gör sedan fyllningen.

Dela pumpan på längden, kärna ur med sked. Skär i 2 cm breda skivor. Skala, skär sedan i bitar som är ca 2 cm. Lägg i ugnssäker form. Blanda med olivolja och salt. Rosta i ugnen i 20 minuter.
Skär bort stammen från grönkålen och grovhacka bladen. Skölj och strimla salladslöken. När pumpan är klar, lägg i grönkål och salladslök, vänd runt så det blir lite olja på, och rosta ytterligare 5 min.

Grädda pajskalet i 10 minuter.

Under tiden, vispa lätt ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Skiva getosten i 1 cm breda skivor.

Lägg fyllningen i skalet, lägg över osten, slå över äggstanningen. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Grädda pajen cirka 35-40 min tills den är klar, kolla i mitten så att äggstanningen stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar