- 500 g pumpa, (vikt utan skal och kärnor)
- 1 äpple
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 6 dl vatten
- 2 msk höns- eller grönsaksbuljong (funkar med kalv också)
- 1 burk kokosmjölk
- 1/2 tsk sambal oelek
- 1 msk riven ingefära
- salt och peppar
- 1 msk honung
- 1 msk pressad lime- eller citronsaft
Till garnering
- olivolja
- 1 röd paprika, tärnad
- 1/2 dl pumpakärnor, rostade eller lite rostade nötter
- 2 msk hackad persilja
- ev. lite smulad getost
- Skär pumpan i bitar. (dela först i två halvor på längden, gröp ur kärnorna. Skär sedan i tjocka skivor och skala varje skiva, Tärna.) Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör i 5 minuter. Späd med vatten, lite i taget, sedan buljong. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.
- Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp.
- Garnera med valfria tillbehör, servera med ett gott bröd, smör och ost.
Det är bra balans i den här soppan, men vill du ha den hetare, lägg till lite sambal oelek och ingefära.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar