Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

söndag 8 oktober 2017

Smakrik pumpasoppa

  • 500 g pumpa, (vikt utan skal och kärnor)
  • 1 äpple
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 6 dl vatten
  • 2 msk höns- eller grönsaksbuljong (funkar med kalv också)
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 msk riven ingefära
  • salt och peppar
  • 1 msk honung
  • 1 msk pressad lime- eller citronsaft

Till garnering

  • olivolja
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1/2 dl pumpakärnor, rostade eller lite rostade nötter
  • 2 msk hackad persilja
  • ev. lite smulad getost

  1. Skär pumpan i bitar. (dela först i två halvor på längden, gröp ur kärnorna. Skär sedan i tjocka skivor och skala varje skiva, Tärna.) Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör i 5 minuter. Späd med vatten, lite i taget, sedan buljong. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.
  2. Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp.
  3. Garnera med valfria tillbehör, servera med ett gott bröd, smör och ost. 
Det är bra balans i den här soppan, men vill du ha den hetare, lägg till lite sambal oelek och ingefära. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar