Jag gjorde med lite surdeg i, det blev bra! Funkar även utan surdeg, öka då jästen till 1 pkt och minska första jästiden till 30-40 minuter.
1/2 pkt jäst
1,5 dl surdeg
2 msk rapsolja
2 tsk salt
250 g kesella
5 dl vatten, 37 gr
5 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
100 gr valnötskärnor
Lös jästen i lite salt. Tillsätt surdeg, rapsolja, kesella och vatten. Blanda lite. Tillsätt rågsikt, valnötskärnor och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen noga tills den släpper bunken.
Justera med vetemjölet tills du har rätt mängd. Tillsätt hellre lite i taget i slutet än för mycket med en gång!
Låt jäsa ca 1 h
Ta upp degen, arbeta den lite. Jag valde att göra en fläta som jag böjde, lite som en krans i formen.
Låt jäsa 40 minuter. Grädda 30-40 minuter i 225 gr ganska långt ner i ugnen.
Supergott till soppa med lite stark ost på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar