Värd besväret, men var beredd på att det tar en stund! Jag har meckat lite med Annas recept som är sisådär ungefär, men det blev gott. Jag gjorde på 600 gr färs, öka i så fall de övriga ingredienserna något. Då blev det mycket frikadeller! Det här blir ca 7-8 portioner.
Frikadeller:
400 gr kalvfärs, fläskfärs eller blandfärs. Den behöver vara lite fet för att de inte ska bli torra.
1 msk maizena eller potatismjöl
2 tsk fransk senap
salt, peppar
1 litet ägg
Buljong:
Kalvbuljong
1 lök i klyftor
1 morot i bitar (behöver inte skalas)
1 bit purjolök
10 vitpepparkorn
Soppa:
1 gul lök
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
Lite oliv- eller rapsolja
3 burkar passerade tomater (om du tar vanliga krossade, kör ett varv med mixern innan du tillsätter risoni)
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
balsamvinäger, ca 2 msk
1 tsk honung
oregano, basilika
salt, vitpeppar
paprikapulver
buljong från frikadellerna
1-2 dl risoni
2-3 dl grädde
Börja med att koka upp buljongen. Gör den stark, ta mer buljong än vad som står i anvisningarna. Jag kör flytande buljong, men det går bra med en tärning också. Buljongen kan stå och småkoka, den mår bara bra av att koka länge. Du behöver minst 2 l buljong.
Blanda alla ingredienser till frikadellerna. Forma små små frikadeller, jag gör dem ca 1-1,5 cm i diameter. Jag vill att de ska kännas små och fina i soppskeden!
Hacka löken till soppan, och fräs den långsamt i en ganska stor gryta, minst 3 l. Löken ska inte ta färg.
Nu kan du samtidigt börja att koka frikadellerna. Lägg i några åt gången, inte för många. Rör försiktigt när du lagt i dem så att de inte fastnar i botten. När de flyter upp är de klara, fiska upp dem med sked eller hålslev och lägg dem i en skål. Spara buljongen!
Soppan: När löken är klar, tillsätt tomater, tomatpuré, vatten och kryddor. Låt småkoka. Späd med buljong. Smaka av. När du är nöjd, lägg i risoni. Nu måste du röra försiktigt i botten hela tiden, gärna med träsked som är rak i änden, så att du når hela botten. Det tar dubbelt så lång tid att koka risoni i soppa som i vatten eller en klar buljong. Späd med buljongen om det behövs under tiden. Tillsätt grädden sist.
Servera med frikadellerna, låt var och en lägga i så många de vill ha när de tar soppa! Gott med lite nybakat bröd och ost.
Om du får soppa och frikadeller över, frys gärna in eller spara i buljong. Om du får soppa över behöver du späda den när du värmer, den kommer att tjockna lite till... spara buljong även till det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar