Till mina älskade som behöver det bäst!

Jesper & Rebecca, Dennis, Ninni & Isak, Sofie, David, Hanna, Boel & Alva!

onsdag 28 november 2018

Surdegsbröd

Ett stort bröd (gryta 5 l) eller två "normalstora"

1 sats surdeg, snabbvariant!

1 dl rågsikt
1 dl ljummet vatten
1 msk surdeg

Låt stå på bänken ca 1 dygn, eller tills det är småbubblor i. Surdegen håller i kylskåp ca 1-2 veckor.
Har du inte tid att vänta? Köp en färdig surdeg :) Vill du sätta helt från början? Bara att googla, det tar ca 4 dagar.

Brödet
25 gram jäst
1 sats surdeg
5 dl ljummet vatten
750 gr mjöl (jag kör vetemjöl special och blandar i lite olika, typ dinkel, råg etc)
2-3 tsk salt
1-2 dl rostade valnötter
tranbär
.. eller andra nötter/frö/torkad frukt du gillar.

Börja med att rosta nötter/frö så att de hinner svalna. Lös jästen i lite av vattnet, blanda ner resten av vattnet och surdegen. Häll i det mesta av mjölet, spara lite till att baka ut det. Arbeta länge, tills du ser att trådarna är långa i degen. Den ska vara lite lite kletig. De sista minuterna kör du i salt och nötter/frö/frukt.

Låt jäsa 2 timmar.

Vik degen några gånger, och forma brödet. Om du vill kan du jäsa det i mjölad jäskorg, i så fall, lägg det med skarvarna uppåt. Låt jäsa 1.5-2 timmar till.

Om du vill baka i form eller direkt på plåt, lägg brödet i oljad brödform eller på plåten.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid, helst en halvtimme innan.

Om du bakar i gryta; olja grytan lite med rapsolja, lägg i lite solrosfrö så att brödet inte fastnar. Vänd ner brödet, lägg på locket på grytan. Grädda i 250 grader i 30 minuter. Ta av locket, sänk värmen något, grädda i 30 minuter till. Vält upp brödet.

Om du bakar i form eller direkt på plåt; Grädda i 250 grader i ca 15-20 minuter, sänk sedan värmen något (till typ 200 grader, lite olika från ugn till ugn). Grädda ca 45-50 minuter, knacka på brödet så hör du när det är färdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar