Oväntat gott! När du vill grilla något nytt.
1 paket saffran
4 dl vitt vin
1 hel kyckling, gärna delad i två halvor.
1 tesked nymald svartpeppar
1 tesked krossad kanel
5 små hela vitlökar
5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
olivolja, salt
Tillbehör:
Potatismos eller ett gott bröd, och en krispig sallad. Du kan självklart och servera med bakad potatis eller potatisklyftor.
Börja med att tända grillen, om du tänker grilla på indirekt värme. Annars värm ugnen till 230-240 grader.
Rör ut saffran i lite av vinet. Klappa in kycklingen med svartpeppar och kanel. Lägg i ugnsfast form om du tänker köra i ugnen, i folieform om du använder grillen. Vi har valt att dela kycklingen i två halvor när vi gjort receptet, för att korta tiden något och få in kryddorna mer.
Skär av toppen på vitlökarna så att du kan se klyftorna. Lägg dem runt kycklingen tillsammans med ingefäran. Ös lite olivolja i vitlökarna, och ös saffran och resten av vinet runt kycklingen. Salta kycklingen.
Om du kör i ugn: Kör i 20 minuter, sänk därefter till 175 grader och kör ca 40 minuter, eller tills kycklingsaften är klar. Vi brukar köra grillen istället, gärna med en bit lövträ för att få god röksmak. ös gärna kycklingen några gånger under tillagningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar