Det är skillnad på att köpa färdig gnocci eller göra sin egen. Vi har ett favoritrecept, där knepet är att använda bakad potatis istället för kokt. Det gör gnoccin mer smakrik och den får lite mer tuggmotstånd. Vill man smörsteka den eller lägga den i en riktigt god sås, fungerar den så mycket bättre än färdigköpt.
Har du bakad potatis över eller möjlighet att slänga in ett par potatisar i ugnen när du ändå gör något annat är det perfekt! Vi bakar gärna bintje eller annan mjölig smakrik potatis.
Receptet ger 3 rejäla portioner.
4 mindre bakade potatisar, kalla.
Skala och riv potatisen på fina sidan på rivjärnet. Väg hur mycket du har, jag fick 250 gram.
Blanda med lika mycket vetemjöl, 250 gram.
2 normalstora eller något mindre ägg.
salt
svartpeppar
Om du vill kan du också smaksätta med rosmarin eller salvia.
Knåda ihop till en fast och lite smidig deg. Dela i fyra bitar, forma längder som är ungefär som din tumme i tjocklek. Dela i bitar.
Koka upp vatten, ev. med lite salt i. Koka gnocci-bitarna tills de flyter upp. Det blir bäst om du kokar i två omgångar (jag använde en 3 l gryta).
Smörstek, servera med exempelvis salsiccia-färs.
Salsiccia-färs
1-2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
några champinjoner
3-4 msk grädde
Färs finns att köpa på Coop, annars köp rå salsiccia och ta ut innehållet från korvarna. Smula ner.
Skala och finhacka löken. Rensa champinjonerna, skär i klyftor. Stek lök och svamp, sedan färsen. Tillsätt lite grädde på slutet.
Servera med tomater och nyriven parmesan.
Det är också gott med en bra citronsås till, och las.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar